BUDAJ: Matovič je na politickej scéne od začiatku nechcené dieťa
PREHRAŤ

BUDAJ: Matovič je na politickej scéne od začiatku nechcené dieťa

Zmena zdola ponúka na kandidátke OĽaNO Annu Remiášovú ako hlas spravodlivosti a ekologických aktivistov Juraja Smatanu, Elenu Pätoprstú či Vladimíra Zajačika, povedal v TABLET.TV Ján Budaj.

Bratislava 20. februára (Teraz.sk) – Líder OĽaNO Igor Matovič bol podľa Jána Budaja (OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola) na slovenskej politickej scéne od začiatku nechceným dieťaťom, lebo odmietal zaužívané partokratické schémy. „Ja tomu veľmi dobre rozumiem, lebo niečo také občas cítim tiež,“ povedal Budaj v Tablet.tv.

Ideály občianskej demokracie z čias Nežnej revolúcie podľa neho postupne nahradila prax straníckych kabinetov s nejasným pozadím, ktoré dlhé roky posúvali do parlamentu stále tých istých ľudí.

„Mečiar zrušil aj tie štyri volebné obvody, čo je veľmi málo, ale aspoň niečo to bolo a máme jeden volebný obvod. V stranách stačí jeden vodca, jedna malá skupina ľudí, ktorí nikam nemusia chodiť, len rozvešajú billboardy,“ tvrdí Budaj. „Ľudia dokonca prestali čítať programy a to sa pamätám, s akou vášňou ich strany po revolúcii tvorili. Dnes sa politici, čo vyhrajú, po voľbách stretnú a vytvoria úplne iný program. To, čo čítaš pred voľbami, má cenu popísaného papiera,“ dodáva.

Na druhej strane, dnešné predvolebné programy so stovkami opatrení podľa neho bežný človek nemá šancu preštudovať. Aj preto podľa neho OĽaNO chcelo vopred vybrať niekoľko desiatok otázok, na ktorých by sa opozičné strany zhodli už pred voľbami a spolu ich ponúkli voličom.

„Strany vydajú programy so stovkami až tisíckami opatrení, jeden vyše 1100, druhý 900 a tretí osemsto a to som vymenoval len tri strany. Na prečítanie týchto programov aby si človek zobral dovolenku. Tú ponuku, aby sa urobil jeden zásadný a zrozumiteľný program demokratov, naši kolegovia odmietli,“ povedal Budaj. Preto podľa neho OĽaNO vyšlo s kontroverznou anketou s jedenástimi otázkami pre voličov a akceptovaním jej výsledkov podmienilo svoju prípadnú účasť v budúcej vláde.

Viac čítajte tu.