KLUS: Ak chcete späť na Slovensko, máte poslednú šancu na registráciu
PREHRAŤ

KLUS: Ak chcete späť na Slovensko, máte poslednú šancu na registráciu

Povinnú karanténu musí podstúpiť každý, aj designovaný minister zahraničných vecí Ivan Korčok, keďže sa vrátil z USA, povedal v TABLET.TV štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Bratislava 30. marca (Teraz.sk) – Ak chcú naši občania v zahraničí využiť v čase koronavírusovej krízy pomoc rezortu zahraničných vecí na návrat domov, majú poslednú šancu na registráciu. V diskusii na TABLET.TV to povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Martin Klus (SaS).

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR totiž prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Samotné repatriácie budú podľa Klusa v závislosti od kapacity karanténnych centier ešte určitý čas dobiehať. "Predpokladám, že približne od polovice budúceho mesiaca budeme musieť repatriačný proces uzavrieť. Súvisí to aj s tým, že sme jasne vyzvali občanov slovenskej republiky, aby po 12. marci už nikam necestovali,“ upozornil Klus.

Registrovať sa podľa neho treba na našich zastupiteľských úradoch v krajine, kde sa záujemcovia o repatriáciu momentálne nachádzajú. "Pokiaľ tam zastupiteľský úrad nemáme, tak na tom zastupiteľskom úrade, ktorý je preto konkrétnu krajinu priestorovo príslušný,“ vysvetľuje Klus.

„Odporúčam, aby to urobili elektronickým spôsobom. Máme na to formuláre na zastupiteľských úradoch a kompletný návod na stránke ministerstva zahraničných vecí. Príde im automatická odpoveď, že boli zaregistrovaní. A potom niekoľko dní, v horšom prípade aj týždňov trvá, kým sa dostanú na rad. Robíme všetko pre to, aby to bolo, čo najskôr. Ale sú krajiny, kde máme napríklad príliš málo občanov a preto musíme konať v súčinnosti s českými kolegami, maďarskými kolegami, dokonca nám pomáhali Slovinci alebo Nemci,“ dodáva.

Viac čítajte tu.