RAŠI: Myšlienka unitárneho zdravotného systému môže spôsobiť pád vlády
PREHRAŤ

RAŠI: Myšlienka unitárneho zdravotného systému môže spôsobiť pád vlády

Slovensko by malo kopírovať uvoľňovanie protikrízových opatrení od Nemecka, Rakúska a Česka, povedal v TABLET.TV podpredseda Smeru-SD R. Raši.

Bratislava 28. apríla (Teraz.sk) – Zámer zvážiť zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia, formulovaný v programovom vyhlásení vlády, môže v konečnom dôsledku viesť až k jej pádu. V diskusii na Tablet.tv to povedal podpredseda Smeru-SD Richard Raši.

Myšlienka, podľa ktorej by platby z povinného zdravotného poistenia spravovala iba jediná, štátna zdravotná poisťovňa, je podľa neho neakceptovateľná minimálne pre dve zo štyroch vládnych strán. „Je to myšlienka, s ktorou sme kedysi prišli my. My to podporujeme, ale medzi vládnymi stranami už vznikol problém a pani Cigániková vyhlásila, že nezahlasuje za programové vyhlásenie vlády," pripomenul Raši. "Som si istý, že minimálne SaS a Za ľudí by sa za to nepostavili,“ poznamenal na margo šancí na realizáciu unitárneho systému zdravotného poistenia.

Jeho strana má zasa problém s ambíciou programového vyhlásenia vlády definovať štandardnú a nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. „Nie je to nadštandard tak, ako je tomu teraz, keď je to príplatok za jednotku izbu alebo za výber operatéra či pôrodníka. Znamená to, že všetkým bude poskytnutá štandardná zdravotná starostlivosť a tým, ktorí si priplatia, bude poskytnutá kvalitnejšia,“ vysvetľuje Raši.

Poslanci Smeru-SD považujú programové vyhlásenie vlády za natoľko nerealistické, že by ho nebolo možné v plnej miere realizovať ani v prípade, že by nenastala koronavírusová kríza. A na tú podľa Rašiho vyhlásenie nereaguje vôbec. „Kým schválený rozpočet je v objeme 17-18 miliárd eur, tak opatrenia, ktoré sú tam, vytvárajú predpoklady na 25 miliárd,“ povedal Raši.

Viac čítajte tu.