UHRÍK: Reálne opozičné strany podporujú referendum
PREHRAŤ

UHRÍK: Reálne opozičné strany podporujú referendum

V komunálnych a regionálnych voľbách obvykle nebýva stranícka príslušnosť rozhodujúcim faktorom, tentoraz to môže byť inak, povedal v TASR TV M. Uhrík z hnutia Republika.

Bratislava 30. júna (Teraz.sk) – Strany, ktoré robia reálnu opozičnú politiku, sa zjednotili za podporou referenda. V TASR TV to povedal predseda hnutia Republika Milan Uhrík.

Reagoval tým na otázku, prečo hovoria o zjednocovaní opozície, ak napríklad Progresívne Slovensko, KDH alebo Aliancia referendum nepodporujú. „V našom kontexte myslíme relevantnú opozíciu. Z nášho pohľadu by KDH alebo Progresívne Slovensko neboli inou vládou, akou je tá súčasná,“ vyhlásil Uhrík.

O spustení petičnej akcie k referendu informoval ako prvý líder Smeru-SD Robert Fico začiatkom júna a už v tom čase uviedol, že akcia má podporu Hlasu-SD, hnutia Republika a Slovenskej národnej strany.

Nové referendové otázky, na rozdiel od minuloročnej petície, priamo nevedú k skráteniu volebného obdobia. Dôvodom je podľa Uhríka rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré referendum o skrátení volebného obdobia zakázalo. Hoci s týmto výrokom v hnutí Republika nesúhlasia, rešpektovať ho podľa Uhríka musia. „Preto sme, spolu s opozičnými partnermi, prišli s dvoma inými otázkami. Prvá hovorí o páde vlády. Teda vláda na základe výsledku referenda, čo má silu ústavného zákona, má podať demisiu,“ povedal. „Druhá otázka hovorí o tom, že ústava sa má novelizovať tak, aby v budúcnosti bolo možné skrátiť volebné obdobie,“ dodal.

Viac čítajte tu.