HRABKO: Rozumná vláda berie do úvahy aj požiadavky voličov iných strán
PREHRAŤ

HRABKO: Rozumná vláda berie do úvahy aj požiadavky voličov iných strán

Udiali sa veci, o ktorých by sme pred dvoma mesiacmi vôbec nepredpokladali, že sa môžu udiať. Ale v tejto chvíli je podľa mňa koniec, politicky tento zápas vyhral Smer, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 26. apríla (Teraz.sk) – Situácia na Slovensku sa podľa publicistu Juraja Hrabka za dva mesiace výrazne zmenila, padla vláda Roberta Fica, nahradil ju kabinet Petra Pellegriniho, vymenili sa viacerí ministri a občania opakovane masovo protestovali na uliciach. „Udiali sa veci, o ktorých by sme pred dvoma mesiacmi vôbec nepredpokladali, že sa môžu udiať. Ale v tejto chvíli je podľa mňa koniec, politicky tento zápas vyhral Smer,“ reagoval Hrabko v diskusii na TABLET.TV na vymenovanie nominantky Smeru-SD Denisy Sakovej do kresla ministerky vnútra SR.

Dodal, že argumentácia predstaviteľov Smeru-SD, podľa ktorej má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej dohody táto strana právo nominovať ministra, je korektná, to však neznamená, že nemohli vziať do úvahy aj názor ulice. Iniciatíva Za slušné Slovensko totiž formulovala požiadavku, aby sa strana Roberta Fica rezortu vnútra zriekla a na post ministra nastúpil nestraník. „Koncovka záleží na politických stranách. Ale nedá sa povedať, že ulica nemôže nominovať ministra vnútra. Ľudia majú právo vysloviť svoj názor a Smer si ho mohol osvojiť. Dokonca v prípade pána Druckera nominoval človeka, ktorý tie podmienky spĺňal, ale nevyšlo to,“ poznamenal Hrabko.

Na tom podľa neho nič nemení ani fakt, že podľa aprílového prieskumu agentúry Median.sk medzi protestujúcimi takmer úplne absentovali voliči Smeru-SD len s jednopercentným zastúpením a jednoznačne dominovali voliči opozície. „Považujem za prirodzené a normálne, že tentokrát sú nespokojní najmä prívrženci mimovládnych strán a nebudem ich za to škatuľkovať,“ povedal Hrabko. 

Aj keď je podľa neho zrejmé, že sa na mítingoch stretávajú najmä voliči opozičných strán, nie je správne považovať ich za opozičné stretnutia. „Z takéhoto uhla pohľadu sa stráca práve občianska angažovanosť, ktorú považujem za mimoriadne dôležitú,“ zdôraznil Hrabko.

Viac čítajte tu.