HRABKO: Lajčákovi chýba hrošia koža, Remišová schytáva za celé OĽaNO
PREHRAŤ

HRABKO: Lajčákovi chýba hrošia koža, Remišová schytáva za celé OĽaNO

Pripravovaná strana Zsolta Simona nemá veľké šance na postup do parlamentu. Ale treba oceniť, že sa Zsolt Simon nepokúsil kúpiť si už registrovaný subjekt a normálne zbiera podpisy, povedal J. Hrabko.

Bratislava 28. júla (Teraz.sk) – Potenciálni prezidentskí kandidáti musia podľa publicistu Juraja Hrabka počítať s tým, že sa budú stávať nadštandardne často terčom kritiky, ktorá môže byť korektná, ale aj účelovo nafúknutá či vyslovene nepravdivá. 

Hoci sa aktuálny šéf 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) venuje zahraničnej politike celý život, s týmto typom kritiky podľa neho veľa skúseností nemá. „Diplomatická politika sa robí iným spôsobom ako stranícka politika,“ povedal Hrabko na margo snahy politikov Smeru-SD prehovoriť Lajčáka, aby kandidoval na post hlavy štátu.

Podľa Hrabka by bol Lajčák v prípade súhlasu s kandidatúrou vnímaný ako stranícky kandidát Smeru-SD a chýba mu aj „hrošia koža“ na odrážanie útokov svojich oponentov. „Poukazujem na kauzu Evka o ktorú išlo na ministerstve zahraničných vecí,“ pripomenul Hrabko galavečer venovaný predstaveniu loga slovenského predsedníctva v Európskej únii. Hoci v porovnaní s výdavkami na predsedníctvo ako také vo výške desiatok miliónov eur išlo o relatívne malý problém, či ministerskí úradníci správne manažovali približne dvestotisíc eur za galavečer, Lajčák nedokázal zabrániť masívnej prezentácii témy ako vážnej kauzy spojenej s jeho osobou. „Nereagoval ako politik, reagoval ako človek politicky neskúsený,“ tvrdí Hrabko.

Ostrá kritika, ktorá sa zviezla na hlavu Veroniky Remišovej (OĽaNO) za to, že v majetkovom priznaní neuviedla neskolaudovanú rekreačnú chatu v okrese Liptovský Mikuláš, podľa neho môže súvisieť aj s medializovanými úvahami o prípadnej prezidentskej kandidatúre Remišovej. Ale aj s intenzívnymi mediálnymi útokmi OĽaNO na politikov ostatných, najmä vládnych, strán. „Strany teraz budú útočiť na OĽaNO, ktorého je Veronika Remišová naozaj výraznou predstaviteľkou, pretože to je OĽaNO, ktoré doteraz poukazovalo na všetky možné aj nemožné svetové strany a na všetkých politikov na ktorých niečo našli,“ poznamenal Hrabko.

Viac čítajte tu.