HRABKO: Prezident Kiska nemusí Lajčákovu demisiu prijať
PREHRAŤ

HRABKO: Prezident Kiska nemusí Lajčákovu demisiu prijať

Hovorilo sa o tom, že sa pripraví nový zákon, aby sa poslanci vyhli každoročnému hanebnému zmrazovaniu platov, ktoré je už podľa mňa aj protiústavné, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 30. novembra (Teraz.sk) – Politickí analytici, ktorí už dnes uvažujú o možných nástupcoch Miroslava Lajčáka vo funkcii, zabúdajú na možnosti, ktoré má z ústavy prezident republiky Andrej Kiska. V diskusii na Tablet.tv to vo štvrtok (29.11.), krátko pred oficiálnym potvrdením rozhodnutia podať demisiu zo strany ministra zahraničných vecí Lajčáka, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„Tu sa úplne vynecháva z hry prezident. Ústava hovorí jednoznačne o tom, čo sa stane „ak prijme“ prezident demisiu. Existuje teoretická možnosť, že prezident demisiu neprijme,“upozornil Hrabko. 
Keďže koaličné strany nestiahli svoju podporu osobe Miroslava Lajčáka, len neakceptovali jeho uhol pohľadu v prípade Globálneho paktu OSN o migrácii, podľa Hrabka by v prípade rozhodnutia prezidenta demisiu neprijať mohol ostať vo funkcii. „Vzhľadom na vyjadrenia Smeru aj SNS, že inak je to dobrý minister, tak by vo vláde nebol žiadny problém,“ odhadol.

Viac čítajte tu.