Operovať či neoperovať? Poškodený stavec či platnička sú ťažký hlavolam, nie však neriešiteľný
PREHRAŤ

Operovať či neoperovať? Poškodený stavec či platnička sú ťažký hlavolam, nie však neriešiteľný

Pozvanie do relácie ZDRAVIE prijal prednosta Neurochirurgickej kliniky Ústrednej vojenskej nemocnice SNP – FN Ružomberok doc. MUDr. Róbert Rusnák, PhD.

Bratislava 28. marca (TABLET.TV) - Chrbtica je jednou z najdôležitejších častí ľudského tela a keď nie je v poriadku, výrazne to vplýva na každodenný život človeka. Ochorenia tohto druhu sa už dávno netýkajú výlučne starších generácií, ale sa čoraz častejšie vyskytujú aj u mladých ľudí.

Existuje hneď niekoľko problémov, s ktorými sa ľudia zvyčajne obracajú na lekárov. Takmer vždy sa týkajú stavcov alebo medzistavcových platničiek v krčnej, hrudnej a driekovej oblasti. Za bolesťami bývajú podľa MUDr. Rusnáka najčastejšie skryté degeneratívne ochorenia chrbtice. „Je to postupná forma opotrebovania alebo poškodzovania sa platničiek, stavcov a stavcových štruktúr, kĺbov na stavcoch a okolitého napojeného tkaniva,“ vysvetľuje neurochirurg.

Medzistavcové platničky často podliehajú opotrebovaniu. Prejavuje sa to zmenšením ich výšky, následkom čoho sa dva stavce k sebe priblížia. „Keď nám začne zosadať stavec na stavec, platnička prestane plniť funkciu nosného medzikusu, prenáša sa váha na medzistavcové kĺby. Postupne začnú mohutnieť a kĺb ako taký bolí, keď je poškodený,“ hovorí MUDr. Rusnák. „Keďže tých stavcov je niekoľko, v krčnej sedem, v hrudnej dvanásť a v driekovej päť, tak môže bolieť ktorýkoľvek z týchto kĺbikov medzi tými stavcami. To je vlastne to, čo pacient pociťuje ako bolesť v chrbtici.

Moderné spôsoby diagnostiky, ako sú röntgen, CT a magnetická rezonancia, umožňujú sledovať nie len, či sú platničky poškodené, ale aj v akom stave je ich vnútorná štruktúra. "Skôr, ako začneme nejakému problému venovať pozornosť, skôr ako nastavíme nejakú liečbu, mala by tomu predchádzať dôsledná diagnostika: základné vyšetrenie pacienta cestou neurológa, ortopéda, rehabilitačného lekára, pokiaľ treba samozrejme aj neurochirurga.

V závislosti od toho, aké je poškodenie chrbtice, sa prejavujú aj rôzne ťažkosti. Navonok môže bolieť priamo chrbtica, môžu nás bolieť svaly, alebo môžeme bolesti pociťovať v nervoch, ktoré z chrbtice vychádzajú a ktoré vedú napríklad až do končatín. „V prvom rade sa u pacienta, ktorý má ťažkosti akéhokoľvek rozsahu, snaží využiť neoperačná liečba, tzv. konzervatívna liečba,“ spresňuje prednosta Neurochirurgickej kliniky a dodáva, že keď konzervatívna liečba neprinesie úľavu a zlepšenie stavu, pristupuje sa k zvažovaniu operácie. „Myslím si, že operujeme asi tak 20 % pacientov, ktorí prejdú cez našu ambulanciu. Pokiaľ nám príde pacient v ťažkom klinickom stave, má jasný nález nejakého tlaku na miechu alebo poškodenia platničky alebo zhoršenia funkcie či už horných alebo dolných končatín alebo iných neurologických prejavov, a je tam jednoznačná zlá prognóza pri neoperovaní, indikujeme to ku včasnej, k tzv. akútnej operácii.

MUDr. Róbert Rusnák upozorňuje, že ľuďom dnes k zdraviu chýba hlavne primeraný pohyb, ktorý je aj základom zdravej chrbtice.

Pozrite si reláciu ZDRAVIE s moderátorkou Klárou Grausovou.