P. HECHTBERGER: Podpora pre mladých sa znižuje, hypoték bude menej
PREHRAŤ

P. HECHTBERGER: Podpora pre mladých sa znižuje, hypoték bude menej

Hypotéky pre mladých čaká od budúceho roka významná zmena. Mladí Slováci do 35 rokov mohli doteraz využiť štátny príspevok.

V januári sa táto možnosť končí. Viac o téme hovoril Petr Hechtberger z projektu Financie ľudskou rečou.

Mladým ľuďom, ktorí chcú ešte využiť zvýhodnené hypotéky, ostáva už len minimum dní. Vo väčšine bánk sa možnosť ich zúradovania končí v polovici mesiaca. Tí, ktorí to stihnú, získajú ešte súčasné zvýhodnenie. Štát im zníži úrok na hypotéke o dve percentá a samotná banka o jedno percento. „Vďaka tejto bonifikácii mladí ľudia platili len minimálny úrok 0,05%. To sa týka obdobia prvých piatich rokov. Táto podpora bola pre klientov vždy dôležitá a chceli ju využiť. Tým, že od budúceho roku už nezískajú nižší úrok, ale len daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur ročne, sa podpora pre mladých znižuje,“ vysvetlil Hechtberger.

Prvý rok po získaní zvýhodneného úveru budú mladí ľudia platiť rovnako ako ostatní dlžníci, a preto bude tento produkt menej atraktívny ako v minulosti. „Je preto reálne, že hypoték bude na trhu menej aj pre túto zmenu,“ zdôraznil Hechtberger, podľa ktorého je škoda, že štát zmenil spôsob podpory mladých ľudí. „Podpora pre mladých má zmysel. Zakladajú si rodiny a vtedy pracuje niekoľko rokov len jeden z dvojice a tlak na výdavky je pomerne vysoký. Akákoľvek podpora zo strany štátu je pre mladú rodinu vítaná. Nič výhodnejšie pre nich nie je na trhu. Bola to jediná možnosť, na ktorú si mohol siahnuť každý mladý človek, ktorý spĺňal podmienky,“ dodal Hechtberger.