M. Kaliňák: Obce sa musia spájať a zdieľať všetko, čo je prospešné pre občanov
PREHRAŤ

M. Kaliňák: Obce sa musia spájať a zdieľať všetko, čo je prospešné pre občanov

Samosprávy na Slovensku hľadajú cesty, ako čo najlepšie zhodnotiť svoj ekonomický potenciál.

Preto mestá a obce čakajú mnohé zmeny a pravdepodobne aj spájanie, či zdieľanie verejných služieb, uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Zdieľaná ekonomika je viditeľná nielen v mestách cez populárne aplikácie na taxislužby, či vybavenie ubytovania, ale môže byť vhodnou formou medziobecnej spolupráce, ktorá efektívne využíva zdroje a znižuje náklady.

„Dnes je potrebné zdieľať všetko, čo môže byť prospešné pre občana ako konečného užívateľa. Príkladom môže byť verejné osvetlenie, zimná údržba ciest, či správa cintorínov a športovísk. Na Slovensku je takmer tritisíc obcí a najmä pre malé obce platí, že pri získavaní financovania nemusia byť úspešné ako solitéri, ale vtedy, keď budú spolupracovať," povedal Kaliňák s tým, že pokiaľ sa obce spoja, naakumulujú viac prostriedkov a potom môžu byť zaujímavé aj pre súkromný sektor.

„Napríklad šesť obcí v okrese Humenné v oblasti, kde nie je dobrý televízny signál, sa spojilo a vytvorilo vlastnú káblovú televíziu. Pre občanov zabezpečili žiadanú službu a stali sa zaujímavými aj pre súkromný sektor, ktorý hľadá cestu ako vstúpiť do obecného podniku,“ vysvetlil Kaliňák.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.