Láznička: Slováci pomáhajú na Ukrajine zaviesť liberalizovaný trh s elektrinou
PREHRAŤ

Láznička: Slováci pomáhajú na Ukrajine zaviesť liberalizovaný trh s elektrinou

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je riaditeľ úseku vývoja spoločnosti Sféra Libor Láznička.

Bratislava 31. januára (Tablet.TV) - Ukrajina sa stala atraktívnym miestom pre investície slovenských firiem. Slovenská stopa je silná napríklad v energetike. V štúdiu sa o tom hovoril riaditeľ úseku vývoja spoločnosti Sféra Libor Láznička.

Ukrajina chce do dvoch rokov kompletne liberalizovať energetický trh. „Na Ukrajine už došlo k otvoreniu maloobchodného trhu s elektrickou energiou. Koncoví odberatelia si tak môžu slobodne zvoliť svojho dodávateľa elektrickej energie. Takých subjektov je 180. V polovici tohto roka sa očakáva podobný krok aj v prípade veľkoobchodného trhu. Doteraz je tam jeden subjekt, ktorý predáva elektrinu za regulované ceny. Tým, že sa otvorí trhu, môžu prísť ďalšie subjekty a predávať elektrinu za trhové ceny,“ povedal Láznička s tým, že Slováci sú na Ukrajine veľmi aktívni a pomáhajú zaviesť liberalizovaný trh. „Naše skúsenosti sú pre nich zaujímavé. Prešli sme si vývojom, keď sa nám nepodarilo všetko zaviesť na prvý raz dobre. Zúčtovanie odchýlok, výmena dát sme ladili v priebehu niekoľkých rokov alebo prehlbovanie sa deficitu súvisiaceho s pripájaním obnoviteľných zdrojov energie sme odstránili len nedávnou novelou. Aj negatívne skúsenosti sú pre nich dôležité, aby sa im vyhli do budúcnosti,“ konštatoval Láznička. 

Ukrajina si navyše zvolila slovenský systém, ktorý jej bude zabezpečovať denný a vnútrodenný trh pri obchodovaní s elektrickou energiou. „Vzhľadom na postupnú integráciu stredoeurópskeho trhu s elektrinou máme skúsenosti s prepojením slovenského a českého trhu a následným rozšírením o maďarskú a rumunskú obchodnú zónu formou takzvaného market couplingu,“ dodal Láznička.