T. STRÁŽAY: Hrozí, že V4 nebude v budúcnosti hovoriť jedným hlasom
PREHRAŤ

T. STRÁŽAY: Hrozí, že V4 nebude v budúcnosti hovoriť jedným hlasom

Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz je analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Tomáš Strážay.

Bratislava, 27. júla (TABLET.TV) - Sú to aj slovenské médiá, ktoré sa zaoberajú spoločenstvom Vyšehradskej štvorky, a to nielen pri príležitosti jej 25. výročia v minulom roku. „Máme za sebou pozitívne skúsenosti, ale aj tie menej pozitívne. Máme pred sebou budúcnosť, ktorá záleží od štyroch krajín, ktoré toto spoločenstvo tvoria. Výročie štvrť storočnice nás neposunulo k rozširovaniu skupiny a ani k jej inštitucionalizácii,“ uviedol Tomáš Strážay, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Domnieva sa, že V4 zostáva neformálnym zoskupením štyroch krajín - Maďarska, Českej republiky, Poľska a Slovenska – aj naďalej, pričom slabú inštitucionalizáciu mu predpovedá aj v ďalších rokoch jeho existencie. „To znamená, že hrozí, že V4 nebude v budúcnosti hovoriť jedným hlasom,“ dodal.

Témy ako migračná politika, otázky bezpečnosti, obrany, energetiky, dopravnej infraštruktúry alebo aj otázky kohéznej politiky Európskej únie, to je podľa jeho slov len zlomok kľúčových tém, pri riešení ktorých V4 vystupuje navonok jednotne, tzn. že pri týchto témach hovoria členské krajiny jedným hlasom. Ak ale má ísť o diskusie napríklad o budúcej podobe európskeho projektu alebo o zmenách európskych inštitúcií, tu jednohlasná zhoda v kľúčových témach taká evidentná, podľa Strážaya, už nie je.

Ďalšou z tém relácie bola aj aktuálna spoločensko-politická situácia v Poľsku, ktoré je takisto členských partnerom Vyšehradskej skupiny. „V krajine je vnútropolitické zemetrasenie a jeho dôvodom je, že administratíva sa rozhodla prísť s novými zákonmi, ktoré vymedzujú alebo obmedzujú pôsobenie súdov,“ uviedol analytik v súvislosti s aktuálnym dianím v susednej krajine. Podľa jeho názoru ide aj napriek politickému rozvratu stále o demokraciu, do ktorej sa vláda snaží vnášať liberálne prvky. V tejto súvislosti Strážay zdôraznil jednak dôležitosť zotrvania Poľska vo V4 či Európskej únii, ale tiež aj jeho dôležitosť pre Slovensko z hľadiska medzinárodných vzťahov. „Poľsko je dôležitou krajinou v EÚ, a to aj najmä po odchode Veľkej Británie z nej. Rovnako tiež pre Slovensko je Poľsko veľmi významným partnerom. Nielen ekonomicky, ale aj politicky,“ doplnil.  

Mala by Slovenská republika zotrvať vo Vyšehradskom spoločenstve aj naďalej v prípade, ak by mala nastať voľba pre našu krajinu v znení: Buď Vyšehrad, alebo Európska Únia? Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.