Koaličná kríza sa vraj končí, opozícia navrhuje odvolanie Roberta Fica – čo od toho očakáva?
PREHRAŤ

Koaličná kríza sa vraj končí, opozícia navrhuje odvolanie Roberta Fica – čo od toho očakáva?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
politológovia Aneta VILÁGI a Juraj MARUŠIAK 

Bratislava 14. februára 2017 (TABLET.TV)

      Medzi koaličnými stranami sa v súvislosti s energetickou problematikou istý čas blýskalo, ale po koaličnej rade sa zdá, že Robert Fico si doma upratal. Po pravdepodobnom predložení vízie, kam smerujú vnútrokoaličné prekáračky, si kapitán Danko uvedomil, kto je v koalícii plukovníkom, zrazil opätky, a dovládnutiu tejto trojkoalície môže zabrániť iba zázrak. Takmer rok po parlamentných voľbách je zrejmé, že vytvoriť alternatívu zo súčasnej opozície bude porovnateľne nemožné. Matovič a Sulík síce robia nadštandard, aby poukázali na pochybenia súčasnej moci, rôznorodosť a (ne)kompetentnosť opozičných strán však signalizujú, že ak nevznikne nový silný subjekt, bude trojkoalícia vládnuť aj naďalej, nanajvýš jemne reštrukturalizovaná.
      
Návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi je vcelku logický krok po tom, ako vyšiel najavo chaos a cynizmus v súvislosti s cenami energií –očakávať však personálne zmeny vo vláde je naivné. Holjenčíkovou hlavou sa celá kauza zrejme skončí (bývalý predseda ÚRSO túto koalíciu určite nepoloží). Rozprava v NR SR o odvolávaní predsedu vlády by mohla byť pre koalíciu veľmi nepríjemná, lebo jej rozumejú státisíce voličov – ak ju vôbec pripustí. 
Aký zmysel má teda odvolávanie Roberta Fica? Osveta je zrejme dôležitá.

Aneta VILÁGI
politologička, katedra politológie na FF UK
„Z hľadiska opozície je táto kauza (ceny energií, Holjenčík) iná ako tie predchádzajúce,lebo sa týka konkrétnych obyčajných ľudí, individuálnych jednotlivcov. Prechádzajúce korupčné kauzy, ktoré v médiách veľmi zarezonovali, sa zväčša netýkali priamo peňaženiek ľudí, bežných domácností. V tomto je tá kauza úplne iná. Aj preto ju opozícia využíva na to, aby vyvíjala nátlak na vládnu koalíciu. Pre vládnu koalíciu je iná a nová aj preto, že prvýkrát priamo a verejne konfrontuje premiéra Fica s jeho predvolebnými sľubmi o stabilných, či dokonca znížených cenách energií.”

Juraj MARUŠIAK
politológ, Ústav politických vied SAV
„Pre vládnu koalíciu je táto kauza, práve s ohľadom na to, že išlo o pokus o nie veľmi populárne opatrenia, istým mementom, lebo vyúsťuje do poklesu popularity vládnych strán, najmä tej najsilnejšej. Táto kríza v podstate odhalila niečo, čo bolo síce známe, ale teraz odhalila naplno existenciu latentného konfliktu medzi Smerom a SNS. Zároveň sa odhalilo aj to, že zúčastnené strany, aspoň zatiaľ, nemajú kam z tejto koalície odísť. Tiež sa zdá, že postavenie tejto koalície sa paradoxne napriek konfliktu aspoň na nejaký čas upevnilo.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> 
Koalícia a opozícia jedenásť a pol mesiaca po voľbách – je ich súčasný stav prekvapením?
==> Dva dlhodobé bloky sú už minulosťou – prechod Mostu na druhý breh zmenil celú doterajšiu koncepciu hlavného súboja – ako sa to prejaví v ďalších koalíciách?
==> Plusy a mínusy tejto koalície – historický kompromis medzi SNS a maďarskou menšinou – hrubá čiara za škandálmi vlády jednej strany – oligarchizácia pokračuje - proeurópsky trend nie je dominantne spochybňovaný – jednokolové župné voľby smerujú k väčšinovému volebnému systému?
==> Plusy a mínusy opozície – pozícia strážneho psa vcelku obstojí – antiimigračné trendy jej vyhovujú – posilňovanie strany ĽS – NS – nestala sa programovou alternatívou – akoby sa čakalo na Kisku/Štefunka
==> Koalícia - náznaky krízy – považujete za reálne, aby táto koalícia nedovládla? 
==> ĽS – NS – v prieskumoch sa posilňuje – dôvod na vznik práve tejto koalície nie je potvrdzovaný povolebným vývojom – prečo?
==> Návrh na odvolanie predsedu vlády - aký to má zmysel? Okrem utvrdzovania známych informácií?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN