RUŽIČKA:  Z únie sa nedá len tak odísť a nechať si pritom hrozienka z koláča
PREHRAŤ

RUŽIČKA: Z únie sa nedá len tak odísť a nechať si pritom hrozienka z koláča

Hosťom Pavla Demeša v sérii rozhovorov venovanej voľbám do Európskeho parlamentu je štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí František Ružička.

Európska únia je momentálne v "predzápasovej" kondícii, keďže pred voľbami do Európskeho parlamentu prebiehajú určité politické boje, myslí si štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí František Ružička.

"Napriek očakávaniam určitého spomalenia je Európska únia ekonomicky stabilná," vysvetľuje F. Ružička a dodáva, že hoci úniu vyčerpávajú nezmyselné obchodné vojny, stále má aj dobré obchodné výsledky, napríklad s Japonskom. Euro je podľa F. Ružičku stabilné, no v zahranično-politickej oblasti čaká úniu trochu viac práce a v oblasti migrácie, ochrany hraníc a boja proti terorizmu a dezinformáciám sa robia kroky správnym smerom.

"Brexit je zrkadlom kríz, ktorými Európska únia prešla, ako aj nie vždy jednoduchej vzťahovej základne medzi Veľkou Britániou a úniou," myslí si štátny tajomník. Na druhej strane podľa jeho názoru brexit dokázal, že únia sa vie zjednotiť a hovoriť v takto dôležitej otázke jedným hlasom a že sa nedá "odísť s tým, že si nechám nejaké hrozienka, a nebudem jesť aj ten zvyšok toho koláča". "Brexit nás oberá o čas a energiu, ktorú by sme mali venovať oveľa dôležitejším veciam," dodáva F. Ružička.

Májové eurovoľby sú podľa štátneho tajomníka dôležité z viacerých dôvodov, či už kvôli krízam, nárastu dezinformačných kampaní alebo aj prirodzenej nepokojnosti občanov, ktorí "si už do veľkej miery zvykli na benefity, ktoré Európska únia priniesla a berú ich ako samozrejmosť a tým pádom vypuklejšie vidia nedostatky, ktoré v európskej spolupráci existujú".

Za veľké nebezpečenstvo považuje F. Ružička nárast extrémizmu a populizmu, keďže v 14 z 28 krajín majú takého strany podporu 10-20 percent a majú disciplinovaných voličov. "V prípade, že k urnám nepôjdu tí, ktorí majú k únii pozitívny vzťah a nechajú kráčať tých, ktorí tento vzťah nemajú, sa môže stať, že výsledok volieb do europarlamentu nebude odzrkadľovať predstavy 50-70 percent občanov únie," varuje F. Ružička. Preto je podľa neho dôležité na voľby ísť a venovať pár minút výberu dobrých kandidátov.

"V rámci kampane ´My sme EÚ´ rezort diplomacie organizuje stretnutia s vysokoškolákmi, stredoškolákmi, diskutujeme s nimi cez sociálne siete, vlogy, kde sa chceme priblížiť k mladým aj ich jazykom," približuje F. Ružička kampaň ministerstva zahraničných vecí.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.