KLEŠTINCOVÁ: V eurovoľbách Slovensko ukáže, či je zrelá európska krajina
PREHRAŤ

KLEŠTINCOVÁ: V eurovoľbách Slovensko ukáže, či je zrelá európska krajina

Hosťom Pavla Demeša v sérii rozhovorov venovanej voľbám do Európskeho parlamentu je poradkyňa pre priemyselné politiky EK a kandidátka na post europoslankyne (PS/Spolu) Lucia Kleštincová.

"Trápi ma, do akej miery antisystémové strany a populistickí demagógovia získavajú popularitu naprieč Európou," tvrdí Lucia Kleštincová, ktorá na pôde Európskej komisie pracuje už šesť rokov. Voľby do Európskeho parlamentu (25. mája) ukážu podľa nej aj to, "či sú Slováci ochotní postaviť sa za to, že vidíme našu budúcnosť v Európe a v akej Európe, a to sa ukáže práve na tom, či sa zvýši naša účasť a aké sily si vyberieme".

Európa podľa Kleštincovej stále čaká, čo urobí Veľká Británia v súvislosti s eurovoľbami. Predpokladá, že sa v tejto krajine uskutočnia aj preto, lebo to bola jedna z podmienok posledného summitu, kde sa dohodlo predĺženie dátumu, ku ktorému brexit môže nastať.

"Keď cestujem po Slovensku, stretávam sa s veľmi extrémnymi názormi," tvrdí Kleštincová a dodáva, že ľudia buď únii nerozumejú a je im to jedno, alebo sú tu eurooptimisti, ktorí sa zapájajú do diskusií, ale tých je podľa nej menšina.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.