HORVAY: Na Štrbskom Plese sa zíde rekordný počet šéfov diplomacie OBSE
PREHRAŤ

HORVAY: Na Štrbskom Plese sa zíde rekordný počet šéfov diplomacie OBSE

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bola riaditeľka logistiky a protokolu MZV a EZ SR Ingrid Horvay.

Slovensko bude onedlho hostiť neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Stretnutie sa uskutoční v dňoch 8.-9. júla na Štrbskom Plese a doposiaľ máme potvrdený rekordný počet 30 šéfov diplomacie a deviatich štátnych tajomníkov, čiže politická úroveň bude naozaj rekordná, a nebolo tomu tak ani na poslednom neformálnom stretnutí v Mauerbachu, ani na predchádzajúcich stretnutiach," doplnila I. Horvay.

"Vysoký počet potvrdených účastníkov je aj zásluhou práce ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v úlohe úradujúceho predsedu OBSE," tvrdí I. Horvay. Podľa nej je to dôkazom rešpektu, ktorý M. Lajčák vzbudzuje v medzinárodnej politike, čo na slovenských organizátorov kladie ešte vyššie nároky, a preto si počas podujatia nemôžu dovoliť žiadnu chybu.

"Na rozdiel od ministerskej rady, ktorá je veľmi striktne viazaným podujatím OBSE, je neformálne stretnutie ministrov určené na otvorený dialóg, bezprostredné reakcie," spresnila I. Horvay.

Napriek tomu, že podujatie bude neformálne, "je otvorené pre médiá a akreditovaná už je takmer stovka zahraničných aj slovenských médií," dodala I. Horvay.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.