VARGA: Z. Čaputová aj M. Lajčák podporili predsednícke aktivity OBSE
PREHRAŤ

VARGA: Z. Čaputová aj M. Lajčák podporili predsednícke aktivity OBSE

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol Marek Varga, vedúci oddelenia politicko-vojenskej dimenzie a konfliktov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Bratislava 19. septembra (TABLET.TV) – Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák navštívili Ukrajinu v správnom čase. Stretnutia s tamojšími politikými predstaviteľmi sa udiali období, keď začína byť pozitívna dynamika vývoja na Ukrajine viditeľná a do značnej miery tak podporili úsilie nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V relácii SVET s Pavlom Demešom to na TABLET.TV uviedol Marek Varga, vedúci oddelenia politicko-vojenskej dimenzie a konfliktov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Pokiaľ ide o návštevu ministra zahraničných vecí Lajčáka na Ukrajine, išlo už o jeho v poradí tretiu zahraničnú pracovnú cestu v pozícii úradujúceho predsedu OBSE", spresnil Varga a pripomenul, že práve Ukrajina predstavuje pre OBSE jednu z hlavných priorít. "Hlavným bodom programu boli rokovania s novozvoleným ukrajinských prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež aj s ukrajinských partnerom Lajčáka, tamojším ministrom zahraničných vecí," doplnil.

"V rámci predsedníctva sme sa zamerali primárne na humanitárne a environmentálne otázky. Za pomoci pozitívnej dynamiky, ktorá prichádza z Kyjeva, sa nám viaceré opatrenia podarilo zrealizovať," konštatuje Varga. "Najviac sme potešení z toho, že jediný, dnes zbomardovaný most pre peších v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny by sme dokázali do konca predsedníctva opraviť. Je to niečo výnimočné, lebo je to spojnica medzi okupovanou časťou a časťou pod kontrolou vlády Ukrajiny, kadiaľ denne prechádza asi 13 tisíc ľudí," uviedol Varga.

Podľa jeho slov sa prípravné práce opravy mosta už začali. "Následne by mali prejsť do rekonštručných. Do začiatku decembra by sa to mohlo zrealizovať," spresnil Varga.

"Toto je jediný priechod v Luhanskej oblasti. Ľudia chodia na návštevu príbuzných, na nákupy, vyzdvihnúť si penzie, bežné občianske aktivity. Tu je presne vidieť, ako im môžeme pomôcť," povedal nedávno v súvislosti s opravou mosta Lajčák.         

 

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom a jeho hosťom.