NEUPAUER:  Chceme, aby študenti hľadali príbehy
PREHRAŤ

NEUPAUER: Chceme, aby študenti hľadali príbehy "nenápadných hrdinov" z čias totality

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET je predseda OZ Nenápadní hrdinovia František Neupauer.

Cieľom projektu Nenápadní hrdinovia  určeného najmä pre študentov, je objavovať ľudí, ktorí boli v časoch totality statoční a prinášali obete. Podľa F. Neupauera je na internetovej stránke www.november89.eu dostupná databáza súdených a odsúdených osôb z čias totality.

"V tejto databáze ukazujeme, že súdených a odsúdených bolo približne 70 tisíc ľudí... Neboli odsúdení preto, že páchali trestnú činnosť, ale preto, lebo v tejto krajine neboli dodržiavané ľudské práva," dodáva historik.

"Kádrovanie, ktoré tu bolo, sa dotýkalo každého človeka," tvrdí historik a dodáva, že hľadanie príbehov súdených a odsúdených počas totality je nielen prejavom vďačnosti voči nim, ale aj spoznávaním minulosti.

Samotný názov konferencie "Komunizmus a ľudské práva", ktorá sa prednedávnom uskutočnila v Bratislave pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, hovorí tom, že bola o niečom, čo je navzájom nezlučiteľné, tvrdí F. Neupauer a dodáva: "Komunizmus sa nedá zlučovať s ľudskými právami, keďže bol proti nim."

Hlavným cieľom konferencie bolo poukázať na 30. výročie Novembra ´89, ako aj na to, ako boli v období komunistického režimu permanentne porušované ľudské práva, myslí si historik Ústavu pamäti národa F. Neupauer.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.