STRÁŽAY: SR potrebuje nájsť strategickú rovnováhu medzi  záujmami v EÚ a vo V4
PREHRAŤ

STRÁŽAY: SR potrebuje nájsť strategickú rovnováhu medzi záujmami v EÚ a vo V4

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Tomáš Strážay, ktorý prednedávnom na tomto poste vystriedal Alexandra Dulebu.

Pokiaľ sa na zoskupenie V4 pozeráme ako na pragmatický mechanizmus spolupráce, tak vidíme, že funguje bez problémov, myslí si T. Strážay a dodáva: "Problematická je politická úroveň V4, najmä výroky niektorých politických lídrov vo V4, čo sa odzrkadlilo aj v povolebnom období v rámci Európskej únie."

Hoci portfólia, ktoré tomuto zoskupeniu pripadli po voľbách do Európskeho parlamentu, sú dobré, "otázka je, kým sú obsadené," vysvetľuje T. Strážay, ktorý si myslí, že niektorí kandidáti môžu mať počas híringov v EP problém.

"Slovensko sa v rámci V4 vymedzuje ako jednoznačne prointegračná krajina, zatiaľčo zvyšné tri sú pomerne váhavé a preferujú skôr otázky suverenity a medzivládnych dohôd. Nemyslím si však, že tento rozdiel by nám bránil rozvíjať spoluprácu s týmito krajinami vo vybraných oblastiach," tvrdí šéf SFPA a dodáva, že Slovensko potrebuje dosiahnuť rovnováhu medzi vzťahmi v rámci EÚ a V4.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.