RUŽIČKA: Pre Slovensko je cesta neutrality cestou do záhuby
PREHRAŤ

RUŽIČKA: Pre Slovensko je cesta neutrality cestou do záhuby

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí František Ružička.

Bratislava 6. februára  (TABLET.TV) - "Spojené štáty sú a zostanú naším spojencom...a sú garantom toho, že naša bezpečnosť ostane zachovaná. Pre Slovensko je cesta neutrality cestou do záhuby, práve naše členstvo v EÚ a NATO znásobuje našu suverenitu a možnosť hovoriť aj do vecí, do ktorých by sme inak hovoriť nemohli," uviedol na margo vzťahov USA a Slovenska štátny tajomník MZV a EZ SR František Ružička.

"Pokiaľ chce byť Slovensko a EÚ partnerom pre USA, tak musíme zvýšiť silu nášho hlasu a zaangažovanosť únie v medzinárodných otázkach, inak bude Donald Trump rokovať s ruským alebo čínskym prezidentom," dodáva štátny tajomník.

K nedávnemu prejavu D. Trumpa o stave únie F. Ružička uviedol, že si treba uvedomiť, že ho predniesol v čase prezidentskej kampane. "Celá správa bola zameraná na amerického voliča, väčšinou sa venovala ekonomickým výsledkom a tomu, čo Amerika dosiahla," tvrdí F. Ružička. Zo zahranično-politického pohľadu bol podľa neho prejav tiež viac zameraný na voliča, na to, čo sa D. Trumpovi podarilo vyrokovať v rámci obchodných dohôd.

"Donald Trump podporu v Spojených štátoch má a nemôžeme spochybňovať systém demokratických volieb," myslí si F. Ružička a dodáva: "Súčasná miera podpory D. Trumpa je pomerne vysoká a je vyššia ako miera podpory bývalého prezidenta Baracka Obamu," tvrdí štátny tajomník.

V otázke brexitu si štátny tajomník myslí, že "sme na začiatku rokovaní so Spojeným kráľovstvom a obe strany majú jasné stanoviská, čo chcú dosiahnuť." "Predpokladám však, že postupne sa zbavíme negativizmu, ktorý sme mali pri rokovaniach o dohode o vystúpení (Veľkej Británie z EÚ - pozn. red.). Rešpektujme demokraciu, pretože demokracia rozhodla," dodáva.

Podľa F. Ružičku by sme "naše zlomené srdcia mali trochu upokojiť, sadnúť si za stôl a naliať si pohár čistého vína. Veľká Británia a Európska únia ostanú naďalej strategickými partnermi, spája nás aj členstvo v NATO".

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom.